Het Project
Doel
Hoe? Het doel van het project Zeker Zilt is het ontwikkelen van een basis met praktische verdienmodellen met een renderend saldo, voor telers die te maken hebben met verzilting.
Van te veel zout gaan alle organismes dood en van hoge concentraties krijgen gewassen behoorlijk wat stress. Deze spanning op de groei en bloei van de gewassen zorgt voor een lagere opbrengst van de oogst.
Dus zilte of zoute omstandigheden resulteren in een wat kleinere opbrengst dan onder niet-zilte omstandigheden. Als de zilte teelt minder kwantiteit oplevert, hoe zit het dan met de kwaliteit?
De smaak van de gewassen die groeien onder zilte omstandigheden worden daardoor positief beïnvloedt: de smaak wordt versterkt.
Door biologische zeewierbemesting verwachten wij dat niet alleen de smaak extra verbetert, maar ook de voedingsstoffen en de gezondheid van de bodem.
In het project Zeker Zilt wordt dat aangetoond. En misschien dat de kwantiteit ook nog verbetert.
Doelstellingen
• De gehele keten versterken en verbeteren in het kader van de verzilting
• Nieuwe robuuste variëteiten van gewassen testen
• Zeewierbemesting ter verbetering van smaak en plant- en bodemgezondheid
• Nieuwe mogelijkheden en producten van zilte gewassen waaronder waddenchips
Omarmen en innoveren
Het Zilt Proefbedrijf heeft door de jaren heen veel praktisch en wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het kweken van gewassen met zout water. Deze kennis wordt nu meegenomen vanuit de Salt Farm Foundation in samenwerking met de Stichting Blauwe Polder naar het project Zeker Zilt.
De variëteiten van aardappelen en wortelen die in de loop der tijden onder zilte omstandigheden gunstig uit de bus zijn gekomen worden ingezet om de dreiging van de verzilting om te zetten tot kansen.
Binnen het project willen we o.a. verdienmodellen ontwikkelen voor telers die te maken hebben – of krijgen met verzilting.
Omdat de hectare opbrengst bij verzilting lager is, zoeken we naar verbeteringen in de teelt en meerwaarde in productverwerking en vermarkting om toch rendement voor de teler te verkrijgen.
Het project Zeker Zilt richt zich op de gehele keten vanaf de positie van de teler tot en met de consument en alles wat daar tussen zit.
De partners – onderzoekers, boeren bij een smaaktekst van producten verbouwd onder
zilte omstandigheden.
De test – buigen of barsten – blijft de plant leven onder zilte omstandigheden of niet?
Indien wel hebben we een goede plant
Verschillende effecten van de plant op het zout – de plant blijft klein(links), de plant
krijgt grotere bladen (voorgrond), de plant schiet vervroegd in bloei, de plant komt
niet op (rechts)
Productie van aardappelen door zouttolerante gewassen bij oplopende concentraties
zout – 20 ds/m is half Waddenzee water.
Ambitie
Het is niet eenvoudig om de juiste aardappelen en wortelen te selecteren voor de zilte grond. Over smaak valt niet te twisten, maar aardappelen, wortelen en andere gewassen, moeten naast de zoutstress ook de klimaatveranderingen weerstaan, geaccepteerd worden door de consument en/of goed bruikbaar zijn voor verdere verwerking.
Bijvoorbeeld een groot deel van de aardappelen wordt glazig en oneetbaar en ook veranderen de inhoud stoffen onder zoute omstandigheden.
De aardappelen die wel voor consumptie gebruikt kunnen worden moeten naast de verzilting ook de toenemende verdroging kunnen weerstaan en smaakvol zijn.
De aardappelen en wortelen die overblijven moeten ook robuust zijn tegen ziektes. Dus we zoeken aardappelen en wortelen die goed bestand zijn tegen klimaatveranderingen, verzilting, een goede opbrengst opleveren, smakelijk zijn en goed te verwerken.
De oorsprong van het project ligt in het waddengebied. Daarom wordt er gewerkt met certificaten uit de regio waaronder: “Waddengoud”, “Erkend Streekproduct” en “UNESCO Werelderfgoed”.
De selectie van gewassen en de toepassingen zijn innovatief en gelden als een promotie voor het Waddengebied en het UNESCO Werelderfgoed als bron van deze unieke producten.
Hoe bereik je de consument en leg je uit waarom deze producten uniek zijn? En weten alle telers die met verzilting te maken hebben/krijgen hoe dit zit en wat er allemaal kan?
Dat betekent onder andere duidelijke informatie en bewustwording bij de telers en de consumenten en alles wat daar tussen zit. Kent men de bedreigingen en de kansen die verzilting inhouden?
Doel is om de aardappelen en wortelen zowel in de schappen van de grootgrutters te krijgen als in de speciaalzaken. Hoe kunnen we een product waarop de nadruk van kwaliteit ligt verhandelen aan groothandels die kwantiteit benadrukken.
Er dient gezocht te worden naar een verhouding prijs-kwaliteit die zowel in de speciaalzaken als bij de grote supermarkten uit de voeten kan. Ook de ontwikkeling van de verwerking van de gewassen tot andere producten is een spoor binnen dit project, waar waddenchips een voorbeeld van zijn.